Most Khaju se nalazi u provinciji Isfahan u Iranu. U vrijeme kada je izgrađen, on je služio i kao most preko rijeke Zajande, ali i kao brana, zgrada i mjesto na kome su se organizovala javna okupljanja. On je predstavnik vrhunca persijske arhitekture za vreme dinastije Safavid.



Ovaj most izgrađen je negdje između 1650. i 1667. godine, za vrijeme šaha Abasa II iz dinastije Safavid. Most ima 23 luka i njegova ukupna dužina je 105m, dok je širina prolaza između 14m i 20m. Ove veličine i jačine, most je u to vrijeme bio dovoljno jak da ukroti rijeku, a širina prolaza od 7.5m omogućavala je ljudima da se na njemu i okupljaju.



Khaju most ima dva nivoa: gornji i donji. Gornji je svojevremeno služio konjima i zaprežnim vozilima, a donji je bio mirniji, namjenjen šetnjama prolaznika. I danas, niži deo mosta je dostupan pješacima i prolaznicima i ostaje mjesto na kome možete stati, odmoriti se i uživati u pogledu na rijeku ili zalazak sunca. Na zapadnoj strani postoje stepenice kojima se silazi do vode, gdje su se ljudi najčešće kupali i prali veš.



Unutrašnjost ovog mosta možda je čak ljepša od njegove veličanstvene spoljašnosti. On obiluje slikama i raznim radovima, originalima iz XVII veka, koje i dan-danas možete vidjeti. U srcu mosta je osmougaoni paviljon, koji je nekada služio šahu kao mjesto za predah, na kome bi satima sjedio sa svojim slugama i uživao u pogledu. Danas je tamo nekoliko čajdžinica i galerija.



Most je bio renoviran prvi put u drugoj polovini XIX veka i tada nije bio mnogo promjenjen. I danas se na njemu vrše radovi.


wannabemagazine.com







Axact

Axact

Vestibulum bibendum felis sit amet dolor auctor molestie. In dignissim eget nibh id dapibus. Fusce et suscipit orci. Aliquam sit amet urna lorem. Duis eu imperdiet nunc, non imperdiet libero.

Post A Comment:

0 comments: