Pravilo japanskog restorana morske hrane „Hachikyo“ je da gosti do kraja pojedu glavno jelo, u suprotnm platiće kaznu od 25 dolara. Taj novac se poklanja ribarima koji love za taj restoran, piše Huffington Post.
“Radni uvjeti ribara su veoma teški i opasni. Ponekad na moru neki i poginu. Kako bismo pokazali našu zahvalnost za hranu koju nam dostavljaju, zabranjeno je na tanjuru ostaviti i jedno zrno riže. Gosti koji ne pojedu glavno jelo moraju ostaviti donaciju”, stoji na meniju restorana Hachikyo.
Glavno jelo „tsukko meshi“ predstavlja posudu sa rižom prekrivenu ikrom lososa. Jelo košta 20 dolara i mogu ga naručiti samo oni gosti koji pristanu na uvjete restorana.
Uprkos strogim pravilima, restoran bilježi dobro poslovanje, pa vlasnik planira otvoriti još jedan restoran na drugoj lokaciji.
Kako bi se više cijenili rad i trud ribara, vlasnik restorana ponekad šalje zaposlenike na rad na ribarskim čamcima.
“Radni uvjeti ribara su veoma teški i opasni. Ponekad na moru neki i poginu. Kako bismo pokazali našu zahvalnost za hranu koju nam dostavljaju, zabranjeno je na tanjuru ostaviti i jedno zrno riže. Gosti koji ne pojedu glavno jelo moraju ostaviti donaciju”, stoji na meniju restorana Hachikyo.
Glavno jelo „tsukko meshi“ predstavlja posudu sa rižom prekrivenu ikrom lososa. Jelo košta 20 dolara i mogu ga naručiti samo oni gosti koji pristanu na uvjete restorana.
Uprkos strogim pravilima, restoran bilježi dobro poslovanje, pa vlasnik planira otvoriti još jedan restoran na drugoj lokaciji.
Kako bi se više cijenili rad i trud ribara, vlasnik restorana ponekad šalje zaposlenike na rad na ribarskim čamcima.
Post A Comment:
0 comments: