Peter Breiter (41) je neobičan bankar. Nisu za njega bitni veliki bonusi, komplicirani finansijski instrumenti i multimilionske ponude.



On je sretan jer kao jedini radnik u maloj banci obavlja transakcije za 500 stanovnika malenog njemačkog sela Gammesfeld. Raiffeisen Gammesfeld eG kooperativna banka u južnoj Njemačkoj je jedna od 10 najmanjih banaka u toj zemlji, gledajući prema depozitima, i jedina koja ima samo jednog uposlenog. Uz to, važi za najmanju banku na svijetu. Male banke poput ove nisu rijetkost u malim zajednicama u Njemačkoj, one nude ograničene kredite lokalnim korisnicima.

Iako se broj ovakvih malih banaka znatno smanjio u posljednjih 40 godina i danas ih ima nešto više od 1.000 u Njemačkoj. One omogućuju mještanima da obavljaju svoje svakodnevne transakcije i podižu manje kredite bez puno muke. Svakako, njihova je velika prednost blizina, a često nije potrebna nikakva reklama.



Breiter kaže da je ovaj posao veoma zabavan. On zna svoje klijente po imenu i redovno im nudi savjete finansijske prirode. "Ljudi bi rekli da ovaj posao dosadi, međutim, to kod mene nije slučaj", kaže on, prenose agencije.

"Srednja klasa je krvotok Njemačke, a to su često naši klijenti", kažu ekonomski stručnjaci koji pojašnjavaju da su male banke stoga veoma korisne, ali i profitabilne. Breiter dodaje kako je ekonomska kriza učinila da banke preko noći postanu interesantnije te navodi kako mu klijenti dolaze iz cijele zemlje. "Znam da je jedna osoba zvala pet puta i tražila četiri miliona eura kredita, ali sam odbio jer nije bila iz Gammesfelda", kazao je Breiter za Reuters.

Navodi kako njegova banka nastoji također pomoći zajednici u kojoj djeluje, a ne samo izvući profit. Stanovnici su također zadovoljni što u svom mjestu imaju banku te navode kako im je ona često znala biti od pomoći u kriznim vremenima.







-->
261857_1111_vampire_BR_300x250
Axact

Axact

Vestibulum bibendum felis sit amet dolor auctor molestie. In dignissim eget nibh id dapibus. Fusce et suscipit orci. Aliquam sit amet urna lorem. Duis eu imperdiet nunc, non imperdiet libero.

Post A Comment:

0 comments: