U hotelima, hramovima, na retrovizorima... Tajlanđani imaju cvijeće posvuda.


U zraku se stalno osjeća miris jasmina, marigold ili u prijevodu bileć također je sveprisutan, a nama je najzanimljiviji bio buket lotosovog cvijeća. Koristimo ga kako bi odali poštovanje Budi. Grilande također koristimo prilikom klanjanja Budi. Obično su napravljene od jasmina ili bileća. Bileć ili mrigold u tajlandskoj inačici imena znači slava, objašnjava Panom Thongprayoon, iz Tajlandskog veleposlanstva u Budimpešti.


Tone i tone ružinih latica, cvijeća koje većina Europljana ne razaznaje, ali na njima odmaraju oči, nalazi se na noćnoj tržnici cvijeća u Bangkoku. Žene pletu girlande jasmina koje se kupuju stalno, čim one prethodne povenu. Uz takvo obilje prekrasnih florinih primjeraka ne čudi da im je cvijeće sveprisutno u svakodnevnom životu. Dio tajlandske kulture i običaja je da koriste cvijeće posvuda.


Ipak, ono po čemu su na Tajlandu najpoznatiji jest uzgoj orhideja. I to upravo središnji dio Tajlanda, u okolici Bangkoka. Na sjeveru je prehladno, na jugu preoblačno i kišno, a unutrašnjost je sa svojih 35° C idealna. Na farmi koju je posjetila ekipa HRT-a ima preko 100 vrsta orhideja, a naravno da su posebne posvećene kralju i kraljici. Treba im dvije godine da bi narasle u bocama koje su zatvorene u laboratoriju. Potom još dvije godine da narastu na farmi, do pune biljke prođe četiri godine. No, jednom kada narastu stalno cvatu.


Vrijedne radnice u laboratoriju pincetama odvajaju sadnice svaka tri mjeseca. Koncentracija i trud su maksimalni. Stoga sljedeći put kad pomislite da je puno u nekom vrtnom centru dati 30, 40 i više kuna za kraljicu cvijeća, sjetite se da joj je trebalo četiri godine da postane krasotica i ukras vašeg prozora.


Izvor










Axact

Axact

Vestibulum bibendum felis sit amet dolor auctor molestie. In dignissim eget nibh id dapibus. Fusce et suscipit orci. Aliquam sit amet urna lorem. Duis eu imperdiet nunc, non imperdiet libero.

Post A Comment:

0 comments: