Stanovnik staračkog doma u Australiji Alfi Dejt (109) uključio se u akciju "Štrikeraj za prirodu" i izrađuje džempere koji sprečavaju trovanje i smrzavanje pingvina koji su upali u naftnu mrlju.


Alfi Dejt nije samo najstariji Australijanac, već i veliki ljubitelj štrikanja i dobročinitelj pingvina. On provodi vrijeme štrikajući džempere za pingvine, žrtve naftnih mrlja koje za sobom ostavljaju brodovi, prenose Novosti.

Time održava pokretljivost ruku, a čini i dobro djelo.

Fondacija za zaštitu pingvina sa ostrva Filip pokrenula je 2013. kampanju za prikupljanje džempera koje koristi u rehabilitaciji ugroženih ptica.



Čim je od osoblja staračkog doma u kom sada živi čuo za program "Štrikeraj za prirodu", Dejt se prihvatio igala i napravio nekoliko malih džempera.

Dejt je vještinu štrikanja savladao u mladosti, ima sedmoro djece, 20 unuka i isto toliko praunuka. Dovoljno je star da se sjeća potonuća Titanika 1912. kao i objave Prvog svjetskog rata.


Osim džempera za pingvine, Dejt štrika i šalove za svoje prijatelje kao i odijelca za prijevremeno rođene bebe.

Na pitanje kako doživjeti stotu, Dejt je u razgovoru za Dejli telegraf rekao da je to vrlo jednostavno: "Treba se samo probuditi izjutra".


Ostrvo Filip je dom kolonije od oko 32.000 pingvina. Godine 2001. oko 400 ptica je upalo u naftnu mrlju, a zahvaljujući džemperićima naučnici su uspjeli da ih gotvo sve spasu.

Džemperi sprečavaju trovanje i smrzavanje pingvina čije je perje zamazano naftom.
Axact

Axact

Vestibulum bibendum felis sit amet dolor auctor molestie. In dignissim eget nibh id dapibus. Fusce et suscipit orci. Aliquam sit amet urna lorem. Duis eu imperdiet nunc, non imperdiet libero.

Post A Comment:

0 comments: