Ostrvo koje se iznenada pojavilo u novembru prošle godine južno od Tokija nastavilo je da raste, vidi se na snimcima koje su ove sedmice objavile japanske vlasti.


Ostrvo, koje je prvih dana bilo dugo 400 metara i široko 200, spojio se kasnije s nenaseljenim ostrvom Nishinoshima koji pripada malom arhipelagu Ogasawara.

Ostrvo sada ima 1.550 metara od istoka prema zapadu i 1.350 metara od sjevera ka jugu, prema riječima jednog zvaničnika graničnih službi na kojeg se pozvala državna televizija NHK. Postoji mogućnost da se širi.

Na snimcima se vide tri kratera, a dva redovno izbacuju lavu što svjedoči o intenzivnoj vulkanskoj aktivnosti koja ima tendenciju da se pojača.

Oblak prašine se diže do 2.000 metara visine, triput više nego prošli mjesec, i pada na udaljenosti od nekoliko stotina metara od kratera.

Od kraja rata na Pacifiku, četiri do pet otoka iznenada se pojavilo u japanskim vodama. Ovo je prvi put nakon 40 godina da se novo ostrvo pojavilo u istoj zoni.












Axact

Axact

Vestibulum bibendum felis sit amet dolor auctor molestie. In dignissim eget nibh id dapibus. Fusce et suscipit orci. Aliquam sit amet urna lorem. Duis eu imperdiet nunc, non imperdiet libero.

Post A Comment:

0 comments: