Čudo od djeteta virtuoz za klavirom u dobi od pet godina

Uprkos tomu što se na internetu često pojavljuju snimke izrazito talentovane djece, neka od njih uistinu se izdvajaju od ostalih.



Među njima je i petogodišnji Jacob Velasquez s Floride koji već na klaviru svira Beethowenova i Mozartova djela te može novu sonatu "savladati" u jednom poslijepodnevu. I iako klavir svira tek nešto više od godine dana, već osvaja nagrade te je primljen i u Nacionalno udruženje muzičara.



A sve je počelo prije godinu dana kad je Jacobova mama Tina u kuhinji čula da iz dnevnog boravka dopire muzike, prvo misleći da klavir svira dječakov otac Willie: "Ali Willie je bio na poslu, a ja sam čula pjesmu koju je Willie svirao večer prije. Ušla sam u prostoriju i nisam mogla vjerovati da je to Jacob", ispričala je za Local 10.



Nedugo nakon što je naučio čitati note Jacob je u roku od tri nedjelje naučio Beethovenovu sonatu, a fotografsko mu pamćenje omogućava da jednom pogleda notni zapis pred sobom i već zna odsvirati kompoziciju napamet. Njemu treba jedan dan za ono što drugima trebaju mjeseci, tvrdi njegov učitelj klavira.



Za primanje u Nacionalno udruženje muzičara Jacob je trebao naučiti 10 kompozicija napamet: "Bio je nevjerovatan i ponovo premašio sva očekivanja", ispričao je njegov otac.








Axact

Axact

Vestibulum bibendum felis sit amet dolor auctor molestie. In dignissim eget nibh id dapibus. Fusce et suscipit orci. Aliquam sit amet urna lorem. Duis eu imperdiet nunc, non imperdiet libero.

Post A Comment:

0 comments: