Nijedna škola nije tako prestižna, skupa i nema tako dobre veze kao "Institut L Rozej", koji se nalazi u blizini Rola kod Ženevskog jezera.



Mnogi moćni i bogati ljudi su se školovali u poznatim švajcarskim internatima, a i svoju djecu su slali u te iste škole.

Severnokorejski diktator Kim Džong Un je navodno pohađao Međunarodnu školu u Bernu, a danska kraljevska porodica je išla u “Collège Alpin International Beau Soleil”.



Ali nijedna švajcarska škola nije tako prestižna, skupa i nema tako dobre veze kao “Institut L Rozej”, koji se nalazi u blizini Rola kod Ženevskog jezera.

Osnovana 1880. godine, poznata i kao “škola kraljeva”, smatra se za najskuplju privatnu školu na svijetu, u kojoj godišnja školarina iznosi 133.000 dolara.



Nevjerovatna lista bivših đaka ove škole uključuje kralja Španije Huana Karlosa, belgijskog kralja Alberta, princa Renijea od Monaka, posljednjeg egipatskog kralja Faud II, kao i djecu mnogih filmskih i muzičkih zvijezda i nasljednike poslovnih imperija.

Škola prima 380 učenika, a za vrijeme školovanja žive u internatu u sklopu kampusa. Nastava se održava na francuskom i engleskom, a neki od sprotova kojima učenici mogu da se bave su jahanje, tenis, badminton i skijanje.

Pored regularnog nastavnog programa, vikendom se organizuju posjete muzejima i pozorištima širom Evrope, a sredinom oktobra učenici idu na humanitarna putovanja u Afriku ili Indiju.

U “L Rozeju” su ponosni na blisku globalnu mrežu učenika koji su završili ovu školu, a Međunarodno udruženje bivših rozejaca ima hiljade članova.








Axact

Axact

Vestibulum bibendum felis sit amet dolor auctor molestie. In dignissim eget nibh id dapibus. Fusce et suscipit orci. Aliquam sit amet urna lorem. Duis eu imperdiet nunc, non imperdiet libero.

Post A Comment:

0 comments: