Bivši sovjetski vojni zatvor "Karostu" nazivaju poligonom za lude turiste
Streljanje za 7,5 eura
Na daskama iu ćelijama punim buha noći najčešće provode mladi koji bi da vide čega su se to njihovi matorci bojali

Karosta Prison

Kad je zlovoljni čuvar zatvorio vrata ćelije uz tresak, našli smo se u tami punoj iščekivanja i straha. Onda su blesnula svjetla i neko se proderao: "Licem prema zidu! Ruke na leđa!"
Ispod slika Lenjina i Staljina sjedio je namršteni časnik sovjetske armije. Nagnuo se preko stola ka nama i kroz oblak dima svoje cigarete upitao: "Što tražite u zabranjenoj vojnoj zoni?".

Karosta prison

Tako počinje noć u kazamatima iz doba komunizma, letonski shvaćanje retro šika u turizmu.
Svakog vikenda skupina od 25 osoba plati pet lata (7,5 eura) da bi ih cijele noći "mučili" i ispitivali u zatvoru "Karosta", kroz koji su prošli mnogi stari Letonci. Dnevna tura u trajanju od 90 minuta košta 2,7 eura i za te pare turista biva zaključan u ćeliju i odveden u bolnicu. "Ekstremna noć" se plaća 7,5 eura i nije za ljude slabog srca. Ćelijice su vlažne, toalet sastoji od rupe u podu, hladnoća se tjera kretanjem, spava se na daskama, a posjetitelje u zatvorski život upućuju buhe. Neposlušni se šalju u samice.

Da bi se dobilo na realističnosti, jedan "zatvorenik" biva "strijeljan" poslije bijega, a obvezan je i obilazak masovne grobnice, u kojoj je pokopano 160 stvarnih zarobljenika. Iznad vrata jedne ćelije, s unutarnje strane, piše: "Vi sad izlazite iz pakla" - poruka koju je neki davni zatvorenik ostavio.

http://fuza.ru/uploads/posts/2011-01/1295555184_fuza.ru_samaya-uzhasnaya-tyurma-v-litve.jpg


Sve ovo se odvija u Liepaja, latvijskom gradu sa sve više zapadnjačkog duha. "Karosta", nekadašnji vojni zatvor, a sad poligon za lude turiste, pet desetljeća je bila vojna zona zabranjenog pristupa. U prijašnjem stožeru vojske sad boravi umjetnička komuna, koja je tu otvorila galeriju. Na pješčanim plažama Liepaja sad se sunčaju turisti, a nekad su tu bili stacionirani tenkovi, iščekujući invaziju s Baltičkog mora.

Tko pristaje biti maltretiran u "Karosti"? Mladi koji su zakačili samo djelić sovjetske ere i sad bi da vide čega su se to njihovi matorci bojali. Sredovječni koji bi da se podsjete mladosti u ruske vojske i starih, "dobrih" (?) Vremena. Ljudi koji nikad nisu spavali na daskama i vidjeli buhe. Mazohisti i adrenalin džankiji koji ostaju razočarani. Svi ostali koji bi da se malo zezaju po zatvoru, a onda obilaze galerije, kafiće i koncertna događanja u pribaltičkim gradiću. Autentičnih prizora ne nedostaje.









Axact

Axact

Vestibulum bibendum felis sit amet dolor auctor molestie. In dignissim eget nibh id dapibus. Fusce et suscipit orci. Aliquam sit amet urna lorem. Duis eu imperdiet nunc, non imperdiet libero.

Post A Comment:

0 comments: